У Новограді-Волинському дебатували про європейські цінності

22 травня в актовій залі навчально-виховного комплексу «Гімназія імені Лесі Українки – школа І ступеня» понад 150 старшокласників та педагоги загальноосвітніх навчальних закладів міста Новограда-Волинського взяли участь у дебатному форумі «Європейські цінності: український вимір». Форум був організований Асоціацією європейських клубів міста Новограда-Волинського та інформаційно-методичним центром у рамках проекту «Через культуру дискусій до європейських цінностей».

Підтверджене відповідними політико-правовими документами прагнення України до повномасштабної участі в політичному й економічному житті Європи логічно зумовлене геополітичним розташуванням та історією нашої держави. Але варто зазначити, що ті ж геополітичні реалії не дають можливості Україні зосереджуватися лише на європейському геополітичному векторі. Саме цим викликані суперечки в українському суспільстві щодо подальшого розвитку країни. Але, як підкреслив при відкритті форуму Ліневич П.К., завідувач ІМЦ, модератор дебатів, якими б важливими питання подальшого розвитку країни не були, які б активні дискусії у суспільстві не виникали – дебати мають проходити за правилами, обговорення повинні демонструвати спектр думок, наближати до істини та народжувати ідеї для взаєморозуміння та співпраці на благо України.

Саме з метою активізації пошуку аргументів проєвропейського вибору України та навчання культурі участі у дискусії і був присвячений дебатний форум.
Європейський союз засновано на цінностях поваги до людської гідності, свободи, демократії, рівності, верховенства права та поваги до прав людини, зокрема осіб, що належать до меншин. Ці цінності є спільними для всіх держав-членів у суспільстві, де панує демократія, свобода слова, рівність перед законом, права людини, плюралізм, недискримінація, толерантність, захист навколишнього середовища, солідарність та рівність жінок і чоловіків, свобода совісті (віросповідання). Питанню важливості цих та інших європейських цінностей для українців і були присвячені дебати.

Протягом підготовчого до форуму періоду інформаційно-методичним центром управління освіти і науки була створена творча група вчителів, які готувалися до організації та проведення дискусії. Попередньо опікуни євроклубів пройшли навчання на семінарах з правил проведення дебатів, побудови у дебатах аргументованих виступів «за європейські цінності» та «проти, або є інші цінності» і отримали методичні рекомендації з організації та проведення дебатів різних форм.

Організатори форуму (ІМЦ та НВК) відповідно оформили залу – прапорами України та Європейського Союзу, прапорами країн ЄС, плакатами та малюнками європейської тематики, підготовленими учасниками форуму. А ще юним прибічникам євроінтеграції була надана можливість ознайомитися з виставкою карикатур київських художників «Є інша Європа».
У рамках самого форуму представники 10 євроклубів кожної школи Новограда-Волинського (крім ЗОШ №5) делегували до панельної дискусії 2-х учнів (1 доповідача та 1 опонента) відповідно до тем, які визначені жеребкуванням. 16 виступаючих щиро висловлювали власні думки щодо сучасного стану в країні (демократія, права людини, культурні особливості, свобода совісті) і визначили як позитивний, так і негативний характер їх впливу на загальний розвиток нашої крани.

Теми та емоційний настрій виступаючих у більшості виступів не залишали байдужими та примушували брати участь в обговоренні і представників залу, і експертів. Усі виступаючі на форумі підкреслили політичну та соціально-економічну значущість і актуальність європейських цінностей для подальшого розвитку України.

Не дивлячись на те, що емоції дебатерів іноді переходили край, чітко умови дискусії (і кількість запитань виступаючому, і час виступу) об’єктивно контролювала суддя-таймер Іванченко С.В., керівник європейського та дебатного клубу НВК.

Крім того, організатори до кожної теми запрошували усіх присутніх визначатися і голосувати, використовуючи спеціальне обладнання для інтерактивного опитування та голосування ВОТУМ. Тому у Новограді-Волинському не гірше, як у студії С.Шустера, учасники форуму водночас бачили на екрані та мали змогу обговорити результати ставлення усієї аудиторії до стану європейських цінностей в Україні.

Небайдужість учасників до обговорення тем продемонстрував і той факт, що обговорення дебатних тем ще довго продовжувалося при європейському чаюванні як частині дебатного форуму.

У форумі взяли участь педагоги, громадські діячі, депутати міської ради, представники місцевих засобів масової інформації, які стали експертами з оцінки змісту дискусії та важливості для українців європейських цінностей.

Ось деякі думки експертів:
Гарбовська Л.Г., голова міського методичного об’єднання директорів шкіл, директор ЗОШ №2: «Перший дебатний форум успішно завершився для учасників, які висловили безліч аргументів щодо важливості європейських цінностей для нашої країни. Але попереду наступний крок – це широке впровадження дебатних технологій у навчальний процес». Любов Георгіївна наголосила на важливості повсякденного утвердження європейських цінностей у житті молодих людей, уміння співпрацювати людей, які мають різні думки.

Гамма В.М., начальник управління у справах сім'ї, молоді, фізичної культури та спорту Новоград-Волинської міської ради: «Форум був цікавий за формою проведення та продемонстрував високий рівень уміння школярами вести дискусію з проєвропейських питань, який не поступається веденню дискусії молоддю країн ЄС».

Філанчук С.В., заступник завідуючого ІМЦ: «Виступи учнів були цікавими та відвертими. Якщо свої позиції та культуру вести дискусію молоді люди зможуть зберегти – Україна прийде до європейських цінностей».

Газаров А.О., депутат районної ради, підприємець, акцентував увагу на необхідності широкого використання інтерактивних форм навчання (зокрема дебатів) для життя в сучасному світі, що є підготовкою до життя в єдиній Європі, та намаганні кожної молодої людини намагатися утверджувати європейські цінності в Україні.

Федорчук В.Г., депутат міської ради, директор ЗОШ №10: «Саме учасники подібних дебатів будуть утверджувати в житті українського суспільства європейські цінності, і дуже важливим є те, щоб вони не тільки критично оцінювали стан в Україні, а самі жили за європейськими нормами культури».

Рошка Ю.А., депутат міської ради, директор НВК: «Дебати вдалися і заслуговують на те, щоб стати системою роботи з учнями старших класів. А ще таку форму дебатів корисно використовувати і депутатам міської ради».

Остапчук В.І., депутат міської ради, підприємець: «Форум дозволив молодим людям висловити багато цікавих власних думок. При утвердженні європейських цінностей в Україні дуже важливо зберегти українцям національну ідентичність».

Легенчук А.В., депутат міської ради, голова ОСББ: «Україна – безумовно, європейська країна, і потрібно усі найкращі надбання єдиної Європи впроваджувати в Україні».

Представники ГО «Сомооборона» підкреслили необхідність розвитку у школярів самостійності та критичного мислення.

Організатори форуму залишилися задоволені результатами дебатів та вже стали готуватися до командного дебатного турніру євроклубів, якому дуже важливим було б знайти підтримку у владних та бізнес-структурах.

Дебатний форум у місті відбувався у рамках проекту Асоціації європейських клубів міста Новограда-Волинського та інформаційно-методичного центру «Через культуру дискусій до європейських цінностей». Проект став можливим завдяки Центру європейської інформації у Полтавській області та громадської організації Кременчуцького інформаційно-просвітницького центру «Європейський клуб» під егідою Мережі центрів європейської інформації України (http://ukrcei.org), за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду Відродження» (www.irf.ua). Партнерами проекту виступають Товариство «Український Народний Дім в Чернівцях», Інститут світової політики та Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA».

Будемо вдячні за ваші відгуки на нашу ініціативу, обговоримо всі пропозиції щодо форм проведення командного дебатного турніру євроклубів за електронною адресою pavel@linevich.com або телефоном (04141)-550-72.


Галереї "Дебатний форум"

Павло ЛІНЕВИЧ, завідувач ІМЦ, керівник проекту
Кiлькiсть переглядiв: 354

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.